Mal i kläder – identifiering och bekämpning

Vad är mal i kläder?

Mal i kläder är en generisk term för alla malar som angriper kläder och textilier. Denna grupp skiljer sig från matmalar, som främst angriper mat.

I Sverige är mal i kläder begränsad till klädmal och pälsmal, som med rätta kan kallas de ”äkta mal i kläder”, och i mindre utsträckning frömal, som kan angripa textilier, växtmaterial och vissa djurmaterial.

Men det är faktiskt malens larver – och inte de vuxna malarna – som orsakar skadorna på kläder och textilier. Larver av mal i kläder äter vanligtvis animaliska textilier, men klädesmalens larver kan också äta plast- eller växttextilier. Frömal larver lever huvudsakligen av torrfoder, men kan också äta textilier.

Larver av mal i kläder lever på textilier från det att de kläcks ur sina ägg tills de förpuppas.

Klädmalen skadar kläder som är tillverkade av animaliska material

Klädesmal

Pälsmal är lika vanliga som klädmalar

Pälsmal

Frömal kan livnära sig på många olika organiska material men är mycket beroende av fukt

Frömal

Bekämpning av mal i kläder

Om du har upptäckt mal i ditt hem och inte vet vilken art det är , kan du läsa vår artikel om malarter. Artikeln innehåller också hänvisningar till mer information om hur man bekämpar de olika malarterna.

Klädmalar och pälsmalar

Klädmal och pälsmal bekämpas på nästan samma sätt eftersom de båda livnär sig på textilier. Bekämpningen går främst ut på att ta bort ägg och larver från de angripna textilierna. För att vara på den säkra sidan bör man dock även rengöra eventuella textilier som har förvarats tillsammans med de angripna textilierna.

Äggen och larverna kan dödas genom att tvätta, rengöra, frysa eller värma kläderna. Du kan läsa mer om bekämpning av klädmalar här och pälsmalar här.

Frömal

Frömalens larver lever vanligtvis av växtmaterial (till skillnad från klädmal och pälsmal), men kan också angripa kläder och andra textilier samt vissa animaliska material.

Om kläder har angripits av frömal bör du både ta bort ägg och larver från kläderna och kontrollera alla torra livsmedel för deras närvaro. Du kan läsa mer om bekämpning av frömal här.

Rekommenderade produkter

Om du är angripen av mal i kläder rekommenderar vi klädmalfällor och malpåsar.

Kom ihåg att rengöra eller tvätta alla angripna textilier innan du använder malpåsarna. Kom också ihåg att rengöra skåp och lådor genom att dammsuga ordentligt innan du använder påsarna.

Vilka textilier är angripna?

Exakt vilka textilier malarna äter beror på vilken larvart det rör sig om, men i vissa fall kan även brist på eller tillgång till föda påverka skadan; exempelvis kan larver som endast äter animaliska textilier gnaga sig igenom syntetiska textilier för att komma åt animaliska textilier. På samma sätt kan de äta textilblandningar som halvull/halvbomull och liknande.

  • Textilier och produkter av animaliskt ursprung som ofta angrips är bland annat ull, silke, päls, hår, fjädrar, dun och läder.
  • Växtbaserade textilier som ofta angrips är bomull, linne, sisal, hampa m.m.

I praktiken angrips ofta följande av mal i kläder:

  • Kläder i garderober – särskilt kläder av animaliska textilier, orena kläder och kläder som inte används så ofta
  • Mattor, gardiner, stoppning och andra textilier i hemmet
  • Sänglinne, sängkläder, handdukar, dukar, tygservetter m.m.

Dessutom föredrar mal i kläder smutsiga textilier som tvätt, gamla arbetskläder etc. som innehåller kroppsoljor. Detta beror på att malarna inte dricker vatten, utan istället får sin fukt från smutsen i kläderna. Även om mal i kläder föredrar textilier av animaliskt ursprung kan de angripa orena syntetiska eller växtbaserade textilier enbart på grund av fukten i orenheterna i textilierna.