Tøymøll – identifikasjon og bekjempelse

Hva er tøymøll?

Tøymøll er en fellesbetegnelse for alle møll som angriper klær og tekstiler. Denne gruppen skiller seg fra matmøll, som først og fremst angriper mat.

I Norge er tøymøll begrenset til klesmøll og pelsmøll, som med rette kan kalles de «ekte tøymøllene», og i mindre grad frømøll, som kan angripe tekstiler, plantematerialer og noen animalske materialer.

Men det er faktisk møllarvene – og ikke de voksne møllene – som forårsaker skadene på klær og tekstiler. Tøymøllarver lever vanligvis av animalske tekstiler, men klesmøllarver kan også spise plast eller plantetekstiler. Larver av frømøll lever hovedsakelig av tørr mat, men kan også spise tekstiler.

Tøymøllarver lever av tekstiler fra de klekkes ut av eggene til de forpupper seg.

Klesmøllen skader klær som er laget av animalske materialer

Klesmøll

Pelsmøll er like vanlig som klesmøll

Pelsmøll

Frømøll kan spise mange forskjellige organiske materialer, men er svært avhengige av fuktighet

Frømøll

Bekjempelse av tøymøll

Hvis du har oppdaget møll i hjemmet ditt og ikke vet hvilken art det dreier seg om , kan du finne ut av det i vår artikkel om møllarter. Artikkelen inneholder også henvisninger til mer informasjon om hvordan du kan bekjempe de ulike møllartene.

Tøymøll og pelsmøll

Klesmøll og pelsmøll bekjempes på nesten samme måte, da de begge lever av tekstiler. Bekjempelsen går i hovedsak ut på å fjerne egg og larver fra de angrepne tekstilene. For å være på den sikre siden bør du imidlertid også rengjøre eventuelle tekstiler som har vært oppbevart sammen med de angrepne tekstilene.

Eggene og larvene kan drepes ved å vaske, rense, fryse eller varme opp klærne. Du kan lese mer om bekjempelse av klesmøll her og pelsmøll her.

Frømøll

Larver av frømøll lever vanligvis av plantemateriale (i motsetning til tøymøll og pelsmøll), men kan også angripe klær og andre tekstiler, samt enkelte animalske materialer.

Hvis frømøll har angrepet klær, bør du både fjerne egg og larver fra klærne og sjekke alle tørre matvarer for å se om de er til stede. Du kan lese mer om bekjempelse av frømøll her.

Anbefalte produkter

Hvis du er angrepet av tøymøll, anbefaler vi tøymøllfeller og møllposer.

Husk å rengjøre eller vaske alle angrepne tekstiler før du bruker møllposene. Husk også å rengjøre skap og skuffer ved å støvsuge grundig før du bruker posene.

Hvilke tekstiler er angrepet?

Nøyaktig hvilke tekstiler tøymøllene lever av, avhenger av larvearten, men i noen tilfeller kan også matmangel eller -tilgjengelighet påvirke skaden; for eksempel kan larver som kun lever av animalske tekstiler, gnage seg gjennom syntetiske tekstiler for å få tilgang til animalske tekstiler. På samme måte kan de spise tekstilblandinger som halv ull/halv bomull og lignende.

  • Tekstiler og produkter av animalsk opprinnelse som ofte angripes, er blant annet ull, silke, pels, hår, fjær, dun og lær.
  • Plantebaserte tekstiler som ofte angripes, er bomull, lin, sisal, hamp osv.

I praksis er følgende ofte angrepet av tøymøll:

  • Klær i klesskap – spesielt klær av animalske tekstiler, urene klær og klær som ikke brukes ofte
  • Tepper, gardiner, møbeltrekk og andre tekstiler i hjemmet
  • Sengetøy, sengetøy, håndklær, duker, tøyservietter osv.

I tillegg foretrekker tøymøll skitne tekstiler som klesvask, gamle arbeidsklær osv. som inneholder kroppsoljer. Dette skyldes at møllene ikke drikker vann, men i stedet får fuktigheten sin fra smusset i klærne. Selv om tøymøll foretrekker tekstiler av animalsk opprinnelse, kan de angripe urene syntetiske eller plantebaserte tekstiler utelukkende på grunn av fuktigheten i urenhetene i tekstilene.