Møll på kjøkkenet

Hvilke møll trives på kjøkkenet?

Hvis du bare har funnet én voksen møll på kjøkkenet, kan det være en møll som bare har forvillet seg inn på kjøkkenet – spesielt om sommeren, når møll trives utendørs og vinduene ofte står åpne. Møllen kan imidlertid også være et tegn på et møllangrep.

Hvis du finner flere voksne møll på kjøkkenet, er dette et nesten sikkert tegn på et møllangrep.

I alle tilfeller bør du inspisere tørrmatvarene dine for å se om det finnes møll. I praksis er det møllarvene og avføringen deres du skal se etter.

Når du finner møll på kjøkkenet, er det mest sannsynlig tofargede frømøll eller frømøll:

Hvis du finner en møll på kjøkkenet ditt, er det sannsynligvis en tofarget frømøll

Tofarget frømøll

Frømøll kan spise mange matvarer i hjemmet

Frømøll

Bekjempelse av kjøkkenmøll i 4 trinn

Hvis du følger disse fire trinnene, kan du i de fleste tilfeller bli kvitt kjøkkenmøll relativt enkelt:

1. Inspeksjon: Åpne alle poser og beholdere med tørrmat, og inspiser dem grundig for larver, spindelvev og avføring. Sistnevnte fører ofte til at maten klumper seg sammen eller ser litt ødelagt ut. Larveegg er svært små og vanskelige å se med det blotte øyet, og ofte er det avføring det siktes til når folk hevder å ha sett larveegg.

2. Kasser: Du bør kaste all mat som er angrepet av møllarver. Hvis skaden er svært begrenset, kan du kaste den skadede delen og fryse eller varme opp resten ved -18 °C i to døgn eller +55 °C i én time.

3 Rengjøring: Tøm alle kjøkkenskap for mat og støvsug dem grundig. Vær spesielt oppmerksom på sprekker, spalter, hull, hjørner og lignende steder. Tørk av med en klut fuktet med vanlig lagereddik og peppermynteolje. Bruk aldri vann, da det vil gi møllene enda bedre levevilkår!

4. Forebygging: Oppbevar all tørrmat i lufttette beholdere, og legg laurbærblad i alle kjøkkenskap. Dette vil redusere møllenes mulighet til å legge egg, noe som reduserer sannsynligheten for fremtidige møllangrep betraktelig. Du bør også sette opp melmøllfeller for å forebygge og bekjempe matmøll.

Ved kraftige møllangrep bør du inspisere alle bevegelige elementer på kjøkkenet og eventuelt også demontere kjøkkenskap og lignende for å sjekke forholdene bak dem.

Hvis det finnes møllarver og egg her, bør de fjernes ved støvsuging og rengjøring som beskrevet ovenfor.

Hvor kommer møllene fra?

Møll kan komme inn på kjøkkenet på to måter:

  • Via en matvare: Når du for eksempel kjøper tørrmat i et supermarked, er det alltid en liten risiko for at den inneholder møllegg eller møllarver. Ofte må problemet spores tilbake til distribusjonen eller produksjonen av den enkelte matvaren for å finne punktet der møllene legger eggene sine i produktet. Forbrukerne bør derfor gjøre sine forhandlere oppmerksomme på forekomsten av møll i innkjøpt mat.
  • Fra naturen: Møll kan finne veien fra naturen og inn i hjemmet. Dette gjelder særlig møll (frømøll, pelsmøll og klebemøll) som kan leve i fuglereir og insektreir rundt om i hjemmet. Om sommeren, når kjøkkenvinduene ofte står åpne, kan det også være nok til å starte et møllangrep hvis møllene forviller seg inn i hjemmet.

Når du finner møll i kjøkkenskapene, kommer de med andre ord alltid utenfra – men hvis møllene har etablert seg på kjøkkenet, må de selvsagt bekjempes her. I slike tilfeller vil de ofte gjemme seg bak kjøkkenelementer som kjøkkenskap, komfyrer, kjøleskap, kjøkkenhetter osv.

Hvilke møll lever på kjøkkenet?

Når man oppdager møll på kjøkkenet, er det som regel tofargede frømøll – selv om det også kan være andre møllarter. Nedenfor finner du en liste over møll som kan trives på kjøkkenet, og hvor utbredt de er:

I tillegg finnes det også en håndfull andre arter som i svært sjeldne tilfeller kan forekomme på kjøkkenet.

Merk at matmøll (dvs. de møllartene som lever av mat på kjøkkenet) tiltrekkes av lys og ofte flyr rundt – i motsetning til tøymøll (dvs. de møllene som lever av tekstiler), som er sky og foretrekker å løpe fremfor å fly.

Møll i mat

Alle de ovennevnte møllartene lever av tørr mat som f.eks:

  • Semulegryn
  • kli
  • Ris
  • Mel
  • Bulgur
  • Semulegryn
  • Polenta
  • Bønner
  • Frokostblandinger
  • Krydder
  • Sjokolade
  • Tørr kaffe

Det er imidlertid ikke bare tørr mat som angripes; noen arter kan også spise råtten mat og andre ting som te, tobakk og lignende.