Malarter – De olika arter av mal

Fakta om malarterna

Det uppskattas att det finns cirka 160.000 malarter i världen. I Sverige är siffran cirka 80 om man räknar bort vissa arter av småfjärilar.

Av dessa arter är det dock bara ca 12 arter som betraktas som egentliga skadedjur och av dessa är det bara 4 arter som är vanliga.

I den här artikeln kan du läsa om de flesta av de malarter som betraktas som skadedjur i Sverige. På vissa ställen finns länkar till mer djupgående artiklar om de enskilda malarterna.

Vanliga arter av malar

Av de malarter som betraktas som skadedjur är arterna nedan de vanligaste i svenska hushåll.

Klädmal

Klädmalen (Tineola bisselliella) är mycket lik pälsmalen. Den mest påtagliga skillnaden är att pälsmalen har 3 svarta fläckar på varje vinge, vilket klädmalen inte har. Fläckarna kan dock slitas bort.

Klädmalens larver livnär sig på organiska material som ull, päls, silke, fjädrar, hår och liknande. De hittas därför ofta i textilier som gamla kläder, mattor, möbelklädsel etc.

Läs mer om klädmal här.

Klädmalar kan bara trivas i uppvärmda hem

Pälsmal

Pälsmal (Tinea pellionella) liknar – som nämnts ovan – klädmal, med den mest märkbara skillnaden de 3 svarta fläckarna på varje vinge. Men pälsängrar kan också förväxlas med fröängrar, som också har svarta fläckar på vingarna.

Pälsängrarnas larver livnär sig främst på päls, hår, fjädrar och textilier, men kan även livnära sig på en del andra material som t.ex. vissa torrfoder.

Läs mer om pälsmal här.

Pälsmal har 3 svarta fläckar på varje vinge, som inte alltid är synliga

Tvåfärgad grodmott

Tvåfärgade frömal (Plodia interpunctella) är lätta att skilja från andra malar eftersom den övre tredjedelen av vingarna är ljusgrå medan den resterande delen är kopparröd. De kan dock förväxlas med kvarnmott eftersom de två arterna lever på samma ställen och orsakar samma skador.

Larverna av den tvåfärgade frömalen kan livnära sig på en mängd olika växtmaterial, men i hem och företag angriper de främst torra livsmedel som russin, mjöl, kryddor, nötter, bröd, flingor, pasta, ris, torkad frukt, frukostflingor osv. De förekommer också ibland i andra livsmedel som choklad, kakao, snabbkaffe m.m.

Läs mer om tvåfärgad frömal här.

Tvåfärgad frömal är den fjärilsart som oftast angriper livsmedel i Sverige

Grodmott

Grodmalen(Hofmannophila pseudospretella) har många svarta fläckar på vingarna och kan därför förväxlas med pälsmalen, som bara har 3 fläckar på varje vinge.

Fröfjärilslarver är nästan allätare och kan överleva på nästan allt växtmaterial samt en mängd olika djurmaterial. De kan också angripa textilier, men i praktiken är det oftare klädmalar och pälsmalar som gör det.

Läs mer om frömal här.

Frömal känns igen på sina bronsfärgade, svartfläckiga vingar

Mindre vanliga arter av malar

Nedan visas 6 av de mindre vanliga malarterna som också betraktas som skadedjur. Observera att alla arter nedan i stort sett bara finns i livsmedelsföretag och bara sällan i privata hushåll.

Vithövdad skräpmal

Vithövdad skräpmal (Endrosis sarcitrella) är lätt att känna igen från andra malarter på sina karakteristiska vita ”axlar” – den övre delen av vingarna.

Vithövdad skräpmal larver är nästan allätare, men de är inte längre ett utbrett problem i svenska hushåll. Det beror på att de bara förökar sig i mycket fuktiga miljöer och att de flesta moderna hem är alldeles för torra för att de ska trivas.

Läs mer om vithövdad skräpmal här.

Vithövdad skräpmal var tidigare en vanlig malart, men idag är den mindre vanlig

Kvarnmott

Kvarnmott (Ephestia kuehniella) är mycket lik de tvåfärgade malarna eftersom de utvecklas likformigt, lever på samma platser och angriper många av samma livsmedel. Kvarnmott är dock mycket ovanligare i hushållen än de tvåfärgade frömotten.

Kvarnmottens larver livnär sig huvudsakligen på mjöl eftersom honorna föredrar att lägga sina ägg i mjöl. Larverna kan dock livnära sig på ett antal andra torra livsmedel som spannmål, frukostflingor, gryn etc.

Läs mer om kvarnmott här.

Kvarnmott föredrar att lägga sina ägg i mjöl

Hömott

Hömott (Ephestia elutellea) är mycket lik kvarnmott och dadelmal.

Hömottens larver livnär sig främst på torra växtprodukter som kakaobönor, nötter, torkad frukt och tobak. Den kan också angripa frukostspannmål, torkat kött, djurspillning, torrt trä och döda insekter i insektssamlingar, till exempel.

Hömott är en malart som främst livnär sig på kakaobönor, choklad, tobak m.m.

Kortvingat fruktmott

Kortvingat fruktmott (Cadra cautella) förväxlas ofta med hömott och smalvingat fruktmott.

Kortvingat fruktmottens många smeknamn illustrerar mycket väl det breda spektrum av livsmedel som den angriper. Hit hör torkade frukter som dadlar, fikon, russin, katrinplommon m.m., men också spannmål och spannmålsprodukter, bönor, korn, majs, ris, nötter, choklad m.m. Larverna kan också vara kannibalistiska och äta sina syskon.

Kortvingat fruktmott har många smeknamn och kan lätt förväxlas med andra arter av malar

Tapetmal

Tapetmal (Trichophaga tapetiella) skiljer sig mycket från andra skadedjursmalar på grund av sitt utseende; huvudet och den nedre halvan av vingarna är vita, medan den övre halvan av vingarna är mörka.

Tapetmalen livnär sig huvudsakligen på animaliskt material som fjädrar, päls, skinn, läder och liknande. Mattmott trivs bara i fuktiga miljöer och är mycket mindre vanliga idag än förr i tiden.

Tapetmalar är lätta att skilja från andra arter på grund av sitt utseende

Humlemott

Humlemott (Aphomia sociella) är en av de större malarterna och kan bli upp till 2 cm lång och ha ett vingspann på upp till 4 cm.

Humlemottens larver livnär sig på ett ämne som finns i insektsbon – särskilt i humlekupor, men även i getingbon, fågelbon och bikupor.

Humlemott är en stor malart - observera att honorna (som syns på bilden) inte ser ut som hanarna

Murlavsmal

Murlavsmal (Oinophila v-flava) skiljer sig mycket från andra malar som betraktas som skadedjur eftersom de inte angriper livsmedel eller textilier.

I naturen livnär sig murlavsmalens larver främst på barken på små träd och buskar. I hushåll och företag påträffas de främst i fuktiga källare där de livnär sig på mögel på väggar, men kan också angripa mögliga korkproppar (t.ex. i vinflaskor) och vissa torkade livsmedel.

Smalvingat fruktmott

Smalvingat fruktmott (Cadra figulilella) förväxlas ofta med dadelmalen.

Smalvingat fruktmottens larver lever främst av torkade frukter som russin, fikon, dadlar m.m., men även av skadade eller mögliga druvor på vinrankorna. Russin angrips tills de blir för torra. Dessutom kan smalvingat fruktmotten också äta kakaobönor, cashewnötter och nedfallna bär.

Andra namn

Husmal

Husmal är en lös term som används för malar som trivs i hemmet. I praktiken används begreppet främst för klädmalar, men även för pälsmalar, frömalar och tvåfärgade frömalar (eftersom det är de malar som är vanligast i svenska hem).

Ordet husmal uppstod troligen under 1800- eller 1900-talet, då klädmalen var ett stort problem i svenska hem. Detta förklarar också ordets speciella koppling till klädmalen.

Mal i kläder

Mal i kläder är ett samlingsnamn för malar som lägger sina ägg på textilier. Larverna äter oftast av den textil de kläckts på och skadar därför också den.

När vi pratar om mal i kläder syftar vi främst på klädmalar och pälsmalar, eftersom det är de två arter som främst angriper kläder. Men även frömalar kan angripa textilier och ingår därför också i denna term.

Läs mer om mal i kläder här.

Matmal

Matmal är ett samlingsbegrepp för malar som lägger sina ägg på mat. Larverna äter av den mat de kläcks på och skadar den därför också.

Även om matmalar omfattar alla malar som lägger ägg på mat, används termen främst för frömalar och tvåfärgade frömalar eftersom de är de vanligaste matmalarna i Sverige.