Møllarver – Hvordan kjenne dem igjen

Møllarver er svært små – spesielt i perioden fra klekking til voksen alder, men som voksne er de lette å få øye på.

Størrelsen på fullvoksne larver varierer fra art til art og kan være mellom 6 og 20 mm. De fleste larver er imidlertid mellom 7 og 13 mm lange.

Larvene er hvitaktige eller gulaktige med mørkt hode. De finnes ofte på tekstiler eller i mat.

Nedenfor er det bilder av en klesmøllarve, en pelsmøllarve og en tofarget frømøllarve. Det finnes ikke noe bilde av en frømøllarve, men den ligner veldig på den tofargede frømøllarven.

Klærmøllarver er 8 - 10 mm lange

Klesmøllets larve

Pelsmøllarver sleper kokongen etter seg

Pelsmøll-larve i puppe

De tofargede froskelarvene har hvit kropp og brunaktig hode

Tofarget frømøllarve

Størrelse, mat, habitat og egenskaper

Tabellen nedenfor viser størrelse, mat, habitat og egenskaper for møllarver:

Møllarter Bilde av den voksne møllen Lengden på den fullt utviklede larven Matingsatferd Typiske habitater Kjennetegn
Klesmøll Klesmøll trives bare i oppvarmede hjem 8 – 10 mm (vanligvis), men opptil 13 mm Ull, silke, fjær og dun, men også blandede tekstiler og urene tekstiler. Tekstiler (særlig klær) i garderober, skuffer, vesker, esker osv. og tekstiler i hjemmet. Larven spinner sin puppe direkte på matkilden og lever av den derfra. Puppen består av spindelvev, avføring og deler av matkilden.
Pelsmøll Pelsmøll har tre svarte flekker på hver vinge, som ikke alltid er synlige. 6 – 9 mm (i kokongen) Hovedsakelig pels og fjær, men også andre tekstiler og muligens noen tørre matvarer. Tekstiler i skap, skuffer, vesker, esker osv. samt tekstiler i hjemmet og til en viss grad kjøkkenskap. I puppestadiet drar larven med seg puppen og har en tendens til å bevege seg oppover – den setter seg for eksempel i taket eller på veggene. Puppen har samme farge som matkilden.
Frømøll Frømøll kan spise mange forskjellige organiske materialer, men er svært avhengige av fuktighet 6 – 20 mm Tekstiler, tørrfôr, plantematerialer og noen animalske materialer. Garderobeskap, kjøkkenskap, vaskerom, garasjer, kjellere, loft, hager osv. Larvene er nærmest altetende, men i boliger lever de ofte av organisk materiale som tekstiler og mat – ofte funnet i fuglereder.
Tofarget frømøll Tofarget frømøll er spesielt skadelig for tørr mat 12 – 13 mm Tørr mat og visse plantematerialer. Kjøkkenskap og andre steder der tørr mat oppbevares. Gjemmer seg i maten eller i mørke sprekker, riss, hjørner osv. rundt maten.

Møllarver i klær

Som vist i tabellen ovenfor kan larver i klær være en av følgende møllarter:

  • Klesmøll (svært sannsynlig)
  • Pelsmøll (sannsynlig)
  • Frømøll (mindre sannsynlig)

Møllarver angriper oftest klær som er laget av organiske materialer som ull, silke, pels, fjær osv. Klesmøll kan også angripe klær laget av syntetiske eller plantebaserte stoffer som bomull, lin, hamp osv.

Tegn på at det finnes møll i klærne er blant annet

  • Små hull i klærne
  • Nett på klærne
  • Avføring på klærne
  • Larver som kryper på eller i klærne

Hvis du oppdager møllarver i klær eller andre tekstiler, vil det som oftest være klesmøll, mens larver i pels typisk vil være pelsmøllarver. Alle møll foretrekker klær som er gjemt bort i skap, skuffer, vesker osv. som sjelden er i bruk.

Møllarver i mat

Møllarver i mat kan være en av følgende møllarter:

  • Tofarget frømøll (svært sannsynlig)
  • Frømøll (sannsynlig)
  • Pelsmøll (mindre sannsynlig)

Møllarver angriper vanligvis tørkede matvarer som frokostblandinger, korn, frø, semulegryn, bulgur, ris, tørrmelk, pulverkaffe osv., men kan også angripe te, krydder, tobakk osv. Tegn på tilstedeværelse av møll i mat inkluderer:

  • Nett på maten
  • Avføring på maten
  • Larver som kryper på eller i maten
  • Maten ser klumpete, merkelig eller ødelagt ut

Når møllarver angriper mat, vil de etter hvert begynne å bevege seg mot overflaten av maten og bli synlige, så du bør sjekke alle tørre matvarer i kjøkkenskapene hvis du mistenker at det er møll i maten.

Bekjempelse av møll

Bekjempelse av både tøymøll og matmøll innebærer å drepe og fjerne alle egg, larver og voksne møll.

For tøymøll kan dette gjøres på fire måter:

  • Vasking og tørking
  • Renseri
  • Frysing (under -18° i minst 2 dager)
  • Oppvarming (over 50° i minst 30 minutter)

I tillegg kan du bruke møllposer og klesmøllfeller.

Bekjempelse av matmøll bør bestå av grundig rengjøring og kassering av alle angrepne matvarer. Du kan eventuelt fryse ned eller varme opp maten for å minimere skadene.

Husk at det alltid er viktig å finne ut hvor matmøllet kommer fra; det kan være butikken, lageret, produsenten, naboen eller ditt eget hjem! Matmøll bør alltid bekjempes der de kommer fra.

I tillegg bør du bruke melmøllfeller (de virker mot alle matmøll).

I teorien kan du også bekjempe møll med insektmidler, men dette anbefales ikke i de fleste tilfeller. Det er kun aktuelt ved svært kraftige angrep og bør alltid gjøres i samarbeid med en autorisert skadedyrbekjemper.

Forebygging

Den beste måten å forebygge fremtidige tøymøllangrep på, er å

  • Oppbevaring: Oppbevar alle klær og tekstiler som brukes sjelden, i helt tette plast- eller papirposer (spesielt klær og tekstiler av organiske materialer).
  • Møllposer og møllfeller: Heng eller sett inn møllposer i alle skap og skuffer som inneholder klær eller andre tekstiler (spesielt klær og tekstiler av organiske materialer). For å forebygge tøymøll anbefales møllposer og klesmøllfeller (de fungerer også mot pelsmøll, og for å forebygge matmøll anbefales melmøllfeller).

Du kan også lese mer om bekjempelse og forebygging av møll i de respektive artiklene for hver art:

Du kan også finne en oversikt over 12 forskjellige møllarter her.