Kvarnmott (mjölmott/mjölmal) – Guide till bekämpning

Fakta om kvarnmott

Förekomst: Kvarnmott (också mjölmott eller mjölmal – latin: Ephestia kuehniella) är inte särskilt vanliga i svenska hem. De är vanligast i bagerier och på andra ställen där det finns stora mängder mjöl och spannmålsprodukter. Om du har hittat mal i maten i ditt kök är det troligen tvåfärgad frömal.

Mat: Kvarnmottar är matmalar som föredrar att lägga sina ägg i mjöl så att larverna kan livnära sig på mjölet. Larverna är de verkliga skadedjuren eftersom de är de enda som äter av mjölet och smutsar ner det med sin avföring och sina spindlar. Larverna kan också livnära sig på många andra torra livsmedel som spannmål, gryn, frukostflingor osv.

Bekämpning: Bekämpning handlar om att ta bort alla ägg, larver och vuxna malar. När kvarnmott påträffas i privata hem handlar det i praktiken ofta om ett begränsat antal larver i en påse mjöl eller flingor. I dessa fall bör du kasta maten, tömma skåpet där maten förvarades och dammsuga det noggrant. Läs mer om bekämpning nedan.

Bekämpning av kvarnmott

Kontroll av kvarnmott handlar om att ta bort alla ägg, larver och vuxna malar.

Inspektion: Äggen och larverna finns i torra livsmedel i köket – särskilt mjöl – så inspektera alla dessa livsmedel noggrant. Om det finns några tecken på förekomst av mal ska du omedelbart kasta maten och ta bort avfallet från hemmet.

Rengöring: Du bör också rengöra alla köksskåp där torr mat förvaras. Använd aldrig vatten vid rengöring eftersom det kan förvärra problemet, eftersom fukt förbättrar levnadsförhållandena för kvarnmott (och andra malar). Använd istället en dammsugare och en torr trasa fuktad med vanlig förrådsvinäger och gör följande:

  1. Dammsug alla köksskåp och angränsande områden noggrant – var särskilt uppmärksam på hörn, springor, sprickor, hål etc.
  2. Torka av alla ytor, hörn, kanter och kanter med vinägerduken

Ursprung: Kvarnmottar i hemmen kommer ofta från spannmålsaffärer, kvarnar, bagerier etc. och det är värt att undersöka varifrån malarna kommer. Med andra ord förs malarna in i hemmet via livsmedel som har varit i kontakt med en population av kvarnmott vid en tidigare tidpunkt.

Ihållande problem: Vid kraftiga eller återkommande malangrepp bör man undersöka om det utvecklas kvarnmott i bostaden. Detta görs genom att inspektera olika delar av köket, med början med köksskåpen där du förvarade den angripna maten. Om möjligt bör skåpet flyttas eller demonteras. Detsamma bör göras med andra delar i köket (t.ex. vitvaror, köksfläktar etc.) där du misstänker att malarna kan ha gömt sina ägg och larver. Om ägg och larver hittas ska de rengöras på samma sätt som beskrivs ovan (dvs. dammsugas och torkas av). Dessutom rekommenderar vi alltid att du använder kvarnmottfällor för att förebygga och bekämpa kvarnmott:

Förebyggande åtgärder

Du kan undvika framtida angrepp av kvarnmott genom att göra följande:

  • Förvara all torr mat i tätt tillslutna behållare
  • Rengör regelbundet köksskåpen noggrant utan att använda vatten
  • Håll ordning i köksskåpen och sortera mat ofta
  • Släng alla livsmedel med utgånget utgångsdatum
  • Köp endast små mängder torkad mat åt gången
  • Använd kvarnmottfällor

Observera att korrekt förvaring av livsmedel är en mycket viktig del av att förhindra malangrepp, eftersom begränsning av malens tillgång till mat avsevärt minskar deras förmåga att reproducera sig.

Kom ihåg att kvarnmotten ofta kommer från en butik eller ett annat led i distributionen eller produktionen av livsmedlen och att du bör försöka lösa problemet där.

Kvarnmott eller tvåfärgad frömal?

Kvarnmott liknar på många sätt den tvåfärgade frömalen, bland annat för att de utvecklas på samma sätt, lever på samma ställen och orsakar samma skador. I privata hem är dock de tvåfärgade malarna betydligt vanligare än kvarnmotten. Det enklaste sättet att se skillnaden mellan de två arterna av vuxna malar är att titta på bilderna nedan:

Kvarnmott föredrar att lägga sina ägg i mjöl

Kvarnmott

Tvåfärgade frömalar är mycket lika kvarnmott

Tvåfärgad frömätare

Tecken på angrepp

När kvarnmott upptäcks i mjöl eller andra torrvaror är det vanligtvis enstaka larver och eventuellt exkrementer och nät. Livsmedel som mjöl, gryn, frön etc. blir klumpiga, illaluktande och missfärgade (ofta gråbruna) på grund av larvernas nät och exkrementer.

På torkad frukt (fikon, aprikoser m.m.) finns larverna vanligtvis i fruktens naturliga veck och rynkor eller där frukterna stöter emot varandra. Frukten har ofta också hål där larverna har gnagt sig in. Allt detta gäller också för nötter.

Kassera livsmedelsprodukter

Om skadorna på livsmedlet är minimala kan du välja att frysa in det i -18 grader i minst 2 dagar eller värma upp det till 60 grader i minst 1 timme.

Naturligtvis kan du också helt enkelt kassera dem. Kom bara ihåg att slänga soppåsen i soptunnan omedelbart.

Beskrivning av kvarnmott

Vuxna kvarnmott: Vuxna kvarnmott är 1,0 – 1,4 cm långa och har ett vingspann på 1,6 – 2,7 cm. De har långa ljusgrå eller brungrå framvingar med mörka mönster (ofta ”band” eller sicksackmönster) eller fläckar. Vingmönstren kan dock vara suddiga eller otydliga. Bakvingarna är vitgrå. Huvudet och kroppen är grå. Kvarnmott håller sig gärna i skuggan och helst på de varmaste platserna de kan hitta. I praktiken sitter de ofta i taket.

Larver: Kvarnmottlarver har vitgulaktig eller svagt rosa kropp med svarta fläckar som används för att spinna pupporna. Deras huvuden är rödbruna till färgen. Larverna är mycket små när de kläcks och växer upp till 12 mm när de är fullvuxna. När en larv börjar spinna sin puppa blir dess kropp mer rödbrun till färgen.

Ägg: Kvarnmottägg är ovala, men har ibland en liten vitgrå utbuktning i ena änden. Äggen är mycket små (0,57 x 0,30 mm) och knappt synliga för blotta ögat.

Mjölmalens larv är vitgul eller svagt rosa och har svarta fläckar

Kvarnmott larver har svarta fläckar på kroppen, som används för att spinna pupporna.

Kvarnmottens livscykel

  • Vuxna kvarnmott: Honorna kan bara para sig en gång, medan hanarna kan para sig 5-6 gånger under sin livstid. Livslängden hos vuxna kvarnmott varierar kraftigt och de kan leva i cirka 20 dagar om de inte hittar en partner och ännu längre vid lägre temperaturer (10-18 °C) om de har tillgång till tillräckligt med mat och fukt. Vuxna malar kan konsumera fukt, fruktjuicer etc. men äter i allmänhet inte.
  • Ägg: Honorna stimuleras av mjöl och andra dammiga material, t.ex. pollen och talk. Honan kan samla högar av dessa material i sprickor, skrevor, hål etc. (t.ex. i ett köksskåp) och lägga sina ägg i dem. Honan lägger 116-678 ägg under sin livstid (i genomsnitt 200) och 75% av äggen läggs inom 48 timmar efter stimulering. Det slutliga antalet avkommor är mellan 50 och 500 individer och beror bland annat på föräldrarnas hälsa vid parningen och de ljusförhållanden som hanarna lever i. Larverna kan endast utvecklas vid temperaturer mellan 8°C och 32°C (vid högre eller lägre temperaturer avstannar utvecklingen helt). De kläcks efter 4-14 dagar. Läs mer om malägg här.
  • Larver: Larverna livnär sig på den födokälla de kläckts på. Det är ofta mjöl, men kan också vara andra sädesslag och till och med andra saker som nötter, torkad frukt, svamp, torv, ruttet trä osv. Larven är skygg och gömmer sig oftast i den mat den kläcks i. När den är fullvuxen rör den sig mot matens yta och sedan mot en spricka, ett hål, ett hörn etc. för att förpuppa sig. Läs mer om mal larver här.
  • Puppa: När larven har hittat en lämplig plats spinner den sin puppa och stannar där tills den är fullvuxen. Puppstadiet varar vanligtvis 17 – 20 dagar, men kan pågå i flera månader vid låga temperaturer. Om temperaturen blir tillräckligt låg går den förpuppade larven i dvala. I slutet av puppstadiet kommer den vuxna malen ut ur sin puppa och parar sig omedelbart därefter.

Den totala livscykeln för kvarnmotten kan vara allt från 30 dagar till cirka 300 dagar beroende på temperaturer och tillgång till föda. Du kan läsa mer om malens livscykel här.