Tvåfärgad frömal – Guide till bekämpning

Fakta om tvåfärgade frömal

Förekomst: Tvåfärgade frömalar (Plodia interpunctella) har sitt ursprung i Sydamerika, men finns nu nästan över hela världen och är ett särskilt problem i varmare länder. I Sverige är de mindre vanliga än klädmal och pälsmal, men lika vanliga som frömal.

Föda: Det är larverna av den tvåfärgade frömalen som är de verkliga skadedjuren. De kan livnära sig på en mängd olika växtmaterial, men i hushåll och lagerlokaler angriper de främst frukostflingor, bröd, gryn, pasta, ris, russin, mjöl, kryddor, nötter, torkad frukt och liknande. De finns ibland också i choklad, kakao, snabbkaffe etc.

Bekämpning: Effektiv bekämpning av den tvåfärgade frömalen handlar till stor del om att ta bort deras ägg och larver samt deras tillväxtmöjligheter. Detta görs bäst genom att rengöra deras livsmiljöer – dvs. skåp och hyllor i köket – och förvara all torr mat i tätt tillslutna behållare. Läs mer om bekämpning nedan.

Bekämpning av tvåfärgade frömalar

Nedan följer en steg-för-steg-guide för bekämpning av tvåfärgade frömalar hemma – men kom ihåg att ihållande eller återkommande problem med tvåfärgade frömalar kan orsakas av angrepp i din livsmedelsbutik (stormarknad, grönsakshandlare etc.) och att bekämpningen också bör ske där!

  1. Flytta ut alla livsmedel ur skåpen/hyllorna och kontrollera om de är angripna
  2. Släng all angripen mat och släng soppåsen i din soptunna
  3. Rengör alla skåp/hyllor noggrant:
    1. Börja med att dammsuga dem, var särskilt uppmärksam på kanter, hörn, sprickor, springor, hål etc.
    2. Torka av med en trasa fuktad med vanlig förrådsvinäger blandad med lite ekologisk pepparmyntsolja eller tea tree-olja (vinäger och eterisk olja i kombination är mycket effektivt mot tvåfärgade frömalar) – använd inte vatten!
  4. Förvara all mat i tätt förslutna behållare (inte plastpåsar)
  5. Lägg några lagerblad i varje skåp/hylla (lagerblad har en avskräckande effekt på tvåfärgade frömalar)
  6. Sätt upp fällor för mal

Observera att den metod som beskrivs ovan bara är en kombination av god hygien och huskurer, men den är effektiv, miljövänlig och säker för såväl hälsa som mat.

Kom också ihåg att du aldrig ska använda vatten för att rengöra malangrepp, eftersom vissa arter är mycket beroende av fukt och trivs ännu bättre om du återfuktar deras livsmiljöer.

Vid kraftiga eller återkommande angrepp kan det vara nödvändigt att demontera kökselement som skåp, vitvaror, köksfläktar etc. för att undersöka områdena bakom elementen efter larver och ägg från malar. Om sådana finns här ska de naturligtvis avlägsnas och områdena rengöras genom dammsugning och eventuellt även med en trasa enligt beskrivningen ovan.

Förhindra framtida angrepp

Att förhindra framtida angrepp handlar mycket om hygien – dvs:

    • Förvara all mat i tätt förslutna behållare (inte plastpåsar)
    • Rengör regelbundet skåp och hyllor enligt anvisningarna ovan
    • Sortera regelbundet mat i köksskåpen
    • Släng alla livsmedel vars bäst före-datum har passerat
    • Placera lagerblad bredvid maten
    • Köp endast små mängder torrfoder åt gången
    • Sätt upp fällor för mal

Den första punkten ovan – förvaring av livsmedel – är mycket viktig eftersom larver av tvåfärgad mal kan äta sig igenom plastpåsar (även mycket tunna plastbehållare), papper, kartong och textilier. De kan också krypa genom trånga påsöppningar samt upp i glasbehållare och in i löst skruvade lock.

När du köper torrvaror kan du välja att frysa dem i en vecka direkt efter inköpet, vilket dödar eventuella ägg. Det är dock inte alla torkade livsmedel som tål frysning.

Du bör också komma ihåg att i vissa fall kan malägg och mallarver komma direkt från den lokala livsmedelsbutiken (eller ett tidigare produktions- eller distributionsled) och i dessa fall bör du göra dem uppmärksamma på problemet.

Insekticider

Det finns olika malmedel för bekämpning av frömal, t.ex. malfällor, malkapslar och malhängare. Gemensamt för dessa produkter är att de avger feromoner som lockar till sig malarna.

De flesta malmedel är dock inte särskilt effektiva eftersom de bara lockar till sig och dödar vuxna hanmalar; med andra ord eliminerar de inte orsaken till problemet (dvs. äggen och larverna samt honmalen), utan bara det ytliga symptomet på problemet.

Dessutom är många malmedel inte alls lämpliga att använda i närheten av mat – där de tvåfärgade frömalarna lever. Malfällor kan dock vara användbara för att övervaka omfattningen och utvecklingen av ett malangrepp. De håller vanligtvis i 4 – 6 veckor.

Dessutom finns det insektsmedel som är lämpliga för att döda insekter ”i sin helhet”. Vi rekommenderar inte att man använder den här typen av insektsmedel för alla typer av malangrepp – läs mer om detta i vår artikel om malspray.

Tecken på ett malangrepp

När malangripna livsmedel upptäcks i Sverige beror det vanligtvis på tvåfärgade frömalar. Angreppen sker vanligtvis i torra livsmedel som frukostflingor, bröd, gryn, bönor, linser, bulgur, pasta, ris, russin, mjöl, kryddor, nötter, torkad frukt, gryn m.m., men kan även förekomma i choklad, kakao, snabbkaffe m.m.

Tecknen på ett angrepp är:

  • Livsmedel: Livsmedel som är angripna av larver kan innehålla nät (som spindelnät), vara hopklumpade eller vara nedsmutsade med larvavföring.
  • Larver: Nykläckta larver är mycket små och svåra att upptäcka, men när de är fullvuxna är de synliga (om du kan hitta dem!). De vuxna larverna kan ibland ses i eller runt maten. I det senare fallet försöker de ofta gömma sig i mörka hörn, sprickor etc. De är gulaktiga eller vitaktiga till färgen och har mörkbruna huvuden. När de är fullt utvecklade mäter de 12-13 mm. Läs mer om mal larv här.
  • Vuxna malar: Om vuxna malar flyger eller kryper omkring är detta naturligtvis ett tydligt tecken på malens närvaro. Genom att titta på en mal kan man snabbt avgöra om det är en tvåfärgad mal eller en annan malart (tvåfärgade malar är 0,8 – 1 cm långa med ett vingspann på 1,6 – 2 cm. Den främre tredjedelen av vingarna är ljusgrå, medan den nedre halvan är rödbrun). Alla vuxna malar bör dödas omedelbart.

I större kommersiella lager (spannmålsmagasin etc.) kan de tvåfärgade frömalen vara ett stort problem eftersom de kan förstöra stora mängder mat på kort tid.

De tvåfärgade grodlarverna har vita kroppar och brunaktiga huvuden

Larver av tvåfärgade frömalar har vita kroppar och mörkbruna huvuden. Som kläckare är de svåra att upptäcka, men senare kan man se dem.

Bortskaffande av mat

Huruvida angripna livsmedel ska kasseras eller inte är en fråga om att bedöma omfattningen av angreppet:

  • Om skadorna på livsmedlet är mycket små kan du helt enkelt värma livsmedlet till +60 grader (t.ex. i ugnen) i 1 timme eller frysa det i 2 dagar i en frys vid -18 grader eller lägre.
  • Om livsmedlet har många synliga skador ska det kasseras – kom ihåg att ta ut avfallet så snart som möjligt.

Beskrivning av den tvåfärgade frömalen

En vuxen tvåfärgad fröfjäril är 0,8-1 cm lång och har ett vingspann på 1,6-2 cm.

Den främre tredjedelen av vingarna är ljusgrå, medan den nedre delen är kopparröd. Denna uppdelning av vingfärgerna har gett malarna deras namn och gör det också lätt att skilja de tvåfärgade frömalarna från andra malar.

De vuxna malarna flyger mest runt på natten och attraheras av ljus.

En tvåfärgad frömal kan identifieras med hjälp av färgdelningen på vingarna

Livscykel

Hos tvåfärgade frömalar är larvutvecklingen mycket temperaturberoende; i kalla miljöer är den mycket långsam eller till och med stillastående, medan den under optimala förhållanden (cirka 30 grader) bara varar i cirka 25 dagar.

På ett år är 7-9 generationer möjliga, men i många fall blir det bara 1-2 generationer på grund av temperaturförhållandena.

Under optimala förhållanden kan själva livscykeln pågå i cirka 28 dagar och går till på följande sätt:

  • Den vuxna tvåfärgade grodmotthonan lägger sina ägg (vanligen 100-300) på eller i torrfoder (de kan också läggas i en spricka eller springa i livsmedelsförpackningen). Äggen läggs ensamma eller i grupper om 12-30 stycken.
  • Äggen börjar kläckas efter 2 – 14 dagar beroende på miljön.
  • De nykläckta larverna livnär sig på den mat de kläckts i och kan tränga igenom nästan all torr mat (på grund av sin extremt lilla storlek). De kan dock inte gnaga sig igenom förpackningen utan måste istället hitta en liten öppning eller ett hål i förpackningen, vilket oftast inte är något problem.
  • Larvstadiet varar mellan 2 veckor och 1 år och det är då maten skadas. När larven är fullmogen spinner den en ljusbrunaktig puppa som den förpuppas i.
  • Efter 4-30 dagar kommer larven ut ur puppan som en fullvuxen torrfärgad frömal och parar sig med malar av motsatt kön. De kvinnliga malarna lägger nu äggen som skapar nästa generation.
  • Vuxna tvåfärgade fröfjärilar lever 5-25 dagar.

Honan kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid. Du kan läsa mer om malens livscykel här.