Møll – Tema forside

Fakta om møll

Møll er en gruppe insekter som er nært beslektet med sommerfugler. Selv om det finnes mer enn 160 000 forskjellige arter av møll i verden, er det bare et fåtall av disse som trives i hjemmene våre og regnes som skadedyr.

I denne delen kan du lese om bekjempelse og forebygging av møllangrep, samt lære hvordan du kan identifisere de enkelte møllartene. Du finner en oversikt over alle våre artikler om møll her.

Hvilken type møll angriper hjemmet ditt?

Hvis du har et møllangrep og har funnet en voksen møll, kan du prøve å identifisere arten ved hjelp av bildene nedenfor. Klikk på bildet for å lære mer om hver art.

Hvis du ikke klarer å identifisere møllen ved hjelp av bildene ovenfor, kan du bruke tabellen nedenfor.

Møllarter Bilde Lengde i cm Vingespenn i cm Forekomst Mat Kjennetegn Bekjempelse Forebygging
Klesmøll Klesmøll trives bare i oppvarmede hjem 0,5 – 0,9 0,9 – 1,6 Hyppig forekommende Økologiske tekstiler* og muligens også syntetiske tekstiler eller plantetekstiler Lyssky – har en tendens til å løpe i stedet for å fly Rengjøring av tekstiler Korrekt oppbevaring av tekstiler
Pelsmøll Pelsmøll har tre svarte flekker på hver vinge, som ikke alltid er synlige. 0,5 – 0,7 1,2- 1,7 Hyppig Økologiske tekstiler* og tørr mat** Lyssky – har en tendens til å løpe i stedet for å fly Rengjøring av tekstiler + oppbevaringssteder Rengjøring av habitat + riktig oppbevaring av tekstiler og mat
Frømøll Frømøll kan spise mange forskjellige organiske materialer, men er svært avhengige av fuktighet 0,8 – 1,5 1,6 – 2,6 Vanlig Organiske tekstiler*, plantematerialer og visse animalske materialer Tiltrukket av lys Rengjøring av habitater + rengjøring av tekstiler + eventuell kassering av mat Reduksjon av fuktige områder i hjemmet
Tofarget frømøll Tofarget frømøll er spesielt skadelig for tørr mat 0,8 – 1,0 1,6 – 2,0 Vanlig Tørr mat** og plantematerialer Tiltrukket av lys Rengjøring av habitat + kassering av mat Rengjøring av habitat + riktig oppbevaring av mat

*Med økologiske tekstiler menes alle tekstiler som stammer fra dyr, f.eks. ull, pels, fjær, hår, dun, silke, lær osv. Vær oppmerksom på at syntetiske og plantebaserte materialer (f.eks. bomull) også kan angripes hvis de er skitne eller blandet med organiske materialer.

**Tørrvarer refererer hovedsakelig til plantebaserte tørrvarer som vanligvis oppbevares i kjøkkenskap, for eksempel korn, gryn, frø, krydder, mel, bulgur osv. Andre produkter som tobakk, te, pulverkaffe og melkepulver kan imidlertid også bli påvirket.

Husk at vi bare har listet opp de fire vanligste møllartene ovenfor. Du kan finne en mer fullstendig oversikt over 12 forskjellige møllarter her.

Hva er møll?

Møll tilhører ordenen nattaktive sommerfugler, også kjent som nattsommerfugler, som er en underorden av sommerfugler. Det finnes mer enn 160 000 forskjellige arter av møll i verden.

De viktigste forskjellene mellom sommerfugler og møll er

  • Taksonomi: Sommerfugler er en monofyletisk gruppe, noe som betyr at alle sommerfugler nedstammer fra den samme felles forfaren. Dette er ikke tilfellet for møll, som stammer fra flere familier av nattsvermere.
  • Anatomi: Selv om det ikke er noen klare forskjeller mellom sommerfugler og møll, er en generell tommelfingerregel at sommerfugler har tynne antenner med små knopper i enden, mens møll mangler disse knoppene.

Hvilke møll er skadedyr?

Som nevnt finnes det over 160 000 forskjellige arter av møll på verdensbasis. Det er imidlertid bare en liten brøkdel av disse møllene som trives i hjemmene våre og regnes som egentlige skadedyr.

I Norge finnes det rundt 15 arter, hvorav bare fire er vanlig forekommende. Disse møllene kan deles inn i to grupper:

  • Møll som angriper tekstiler
  • Møll som angriper mat

Denne inndelingen er ikke uttømmende, ettersom noen møllarter kan angripe både tekstiler og mat. For eksempel kan frømøll og tofarget frømøll angripe både plantematerialer og visse animalske materialer.

Økonomiske og miljømessige skader

Noen møllarter utgjør et betydelig problem i kommersielle og miljømessige sammenhenger snarere enn i private hjem.

I Norge kan middelhavsmelmøllen, hvis larver trives i mel, forårsake skade på produksjonsanlegg i møller, bakerier, matlagre og andre steder der det lagres store mengder mel og kornprodukter.

I utlandet (og i mindre grad i Norge) angriper flere arter av møll avlinger, skoger, plantasjer osv., noe som også kan føre til betydelige produksjonsskader.

Larvene er de skyldige

De fleste voksne møll spiser ikke – de har vanligvis ikke engang munndeler. De voksne møllene som spiser mat, lever vanligvis av nektar.

De virkelige skadedyrene er larvene, som spiser materialer de kan fordøye. De fleste møllarver lever av et begrenset utvalg av matkilder, som for eksempel klesmøllen, som lever av organiske tekstiler, eller den tofargede frømøllen, som lever av tørr mat. Noen møll kan imidlertid spise mat fra flere kategorier, og noen få arter er til og med nesten altetende.

Omfanget av skadene

Omfanget av skadene som larvene forårsaker, avhenger naturligvis av antall larver og hvilken art de tilhører.

Hvis du for eksempel bare finner én melmøllarve i en kornpose, kan du bare kaste posen. Hvis du derimot ser møll fly rundt på kjøkkenet og finner larver og kokonger bak kjøkkenskapet, må du gå mer drastisk til verks.

Når det gjelder tøymøll, er situasjonen også forskjellig. Finner du en avlagt bluse med noen få hull, er problemet som regel begrenset og kan løses med grundig rengjøring og riktig oppbevaring av klær/tekstiler. Hvis du derimot finner flere plagg med hull, må det mer alvorlige tiltak til.

Du kan lese mer om bekjempelse av møll her.